Posiadasz sklep spożywczy? Wybierz odpowiednie oświetlenie dla żywności
Posiadasz sklep spożywczy? Wybierz odpowiednie oświetlenie dla żywności

Posiadasz sklep spożywczy? Wybierz odpowiednie oświetlenie dla żywności

Branża spożywcza stawia wysokie wymagania przed producentami oświetlenia. Musi ono spełniać rygorystyczne normy, aby było bezpieczne dla przechowywanej na półkach i koszach żywności, szczególnie dla tej świeżej, która ma bezpośredni kontakt ze sztucznym światłem. Początkowo wysokie ceny oświetlenia LED dla branży spożywczej były powodem braku zainteresowania tą nową technologią. Kiedy jednak zyskało ono na popularności, stało się najlepszym rozwiązaniem dla sklepów spożywczych oraz branży produkcyjnej.

Technologia LED – oświetlenie sklepów spożywczych

Dlaczego innowacyjne diody LED to najlepsze oświetlenie dla żywności? Wpływ na popularyzację technologii LED w branży spożywczej miało wiele czynników. Można ją stosować w niskich temperaturach, a więc jest idealnym rozwiązaniem do pomieszczeń chłodniczych. Duże znaczenie ma niewielkie zużycie energii, szczególnie ważne w supermarketach z dużą ilością punktów świetlnych. Diody LED cechują się również długą żywotnością, czas ich eksploatacji jest kilkakrotnie dłuższy niż zwykłych żarówek. Oświetlenie żywności musi być bezpieczne dla przechowywanych w pomieszczeniach produktów, ten warunek w 100% spełnia najnowsza technologia. Emituje światło bezpieczne, diody nie zawierają rtęci i innych szkodliwych dla otoczenia substancji oraz niemożliwe jest przedostanie się do pomieszczenia drobinek materiałów, z których wykonane jest źródło światła.

Oświetlenie LED cechuje się dużymi możliwościami ściemniania, a także może współpracować z innymi systemami automatycznego sterowania. Oświetlenie uniemożliwia gromadzenie się zanieczyszczeń mikrobiologicznych i pyłowych oraz jest łatwe w utrzymaniu czystości i odporne na działanie wody.

Oświetlenie do sklepu spożywczego zgodne z normą prawną

Kwestie związane z oświetleniem dla żywności w miejscach, w których jest przechowywana reguluje norma prawna PN-EN 12464--1:2012 „Światło i oświetlenie. Oświetlenie miejsc pracy. Część 1: Miejsca pracy we wnętrzach”. Oświetlenie do żywności podlega rygorystycznym zasadom, które technologia LED spełnia, co jest jednym z podstawowych argumentów,  przekonujących właścicieli sklepów spożywczych i supermarketów do jego wyboru. Wymagania dotyczą: wskaźnika oddawania barw, współczynnika olśnienia, poziomu natężenia oświetlenia i równomierności oświetlenia.

Oświetlenie LED dla żywności jest ekologiczne i pozwala na redukcję kosztów energii nawet do 70%. Jest przyjazne dla ludzkiego wzroku, co ma znaczenie zarówno dla pracowników, jak też klientów. Jest odporne na niskie temperatury i może być montowane w pomieszczeniach chłodniczych. Nie emituje szkodliwych substancji, które byłyby zagrożeniem dla produktów spożywczych. To oświetlenie niezawodne, trwałe i o długiej żywotności. Doskonale więc wpisuje się w wymagania i normy prawne dotyczące oświetlenia miejsc, w których produkowana jest, magazynowana i sprzedawana żywność.

Co więcej, oświetlenie do żywności dostępne jest w wielu wariantach stylistycznych, w związku z czym możliwe jest dopasowanie opraw do aranżacji sklepów. To również ma duże znaczenie dla ich właścicieli.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl